Dan-iso A/S – Et gennembrud inden for den grønne omstilling 

Med højt humør og mottoet: ”Vi skal ikke hjem, vi skal videre”, vækster virksomheden Dan-iso A/S med en rate på 120% over de seneste 3 år. Virksomheden har siden 1. april 1986 produceret isoleringsrør af PUR. Forkortelsen kommer af ordet polyurethan, som er en gruppe af celleplast-materialer. Dette materiale har været benyttet siden virksomheden blev stiftet af Finn Pedersen og til i dag, hvor nuværende ejer er Erik H. Møller, der overtog virksomheden d. 1. januar 2018. Erik har store ambitioner i forhold til virksomhedens grønne omstilling, og har med sin kollega, Herluf, opnået imponerende resultater på dette område.

Ny produktionsmetode med høj grad af genbrug

Senior Application Engineer, Herluf Montes Schütte, fortæller, at Dan-iso A/S har formået at udvikle en produktionsmetode, hvor 45% af det færdige produkt er regenereret. Hermed genvinder Dan-iso produktionsspildet, som skaber værdi for firmaet, i stedet for at forlade fabrikken som affald. Dan-iso A/S har dermed også formået at finde en produktionsmetode, hvor produkter støbes med høj grad af genbrug, men hvor der ikke bliver gået på kompromis med kvaliteten, og at det derved har samme egenskaber. Produkterne har derfor tilsvarende isoleringsværdi og materialeegenskaber som almindeligt fremstøbt rørisolering af nyproduceret PUR. På grund af dens genanvendelighed resulterer dette i en lang levetid, og Dan-iso A/S kan derfor ekspandere sine produkter med god samvittighed til sine både nationale og internationale kunder.

Dan-iso A/S arbejder ud fra to metoder, hvoraf den mekaniske genanvendelse har fået gennembruddet med de 45% genanvendelse. Dette er lykkes for Dan-iso A/S på trods af, at flere aktører måtte opgive denne metode, da de ikke troede på, at det kunne lade sig gøre. Andre aktører er højest lykkedes med en genanvendelse på 8%. Med grøn omstilling i DNAet og viljestyrke arbejder Dan-iso A/S derudover videre på en anden metode, som indtil videre har formået at få en genanvendelse på 25-28%.

Strategisk arbejde med udvalgte verdensmål

Dan-iso A/S arbejder mod en mere cirkulær økonomi. De tiltag virksomheden arbejder ud fra, lægger sig især op ad FNs verdensmål 12, 9 og 7. Verdensmål 12 i form af ansvarligt forbrug og produktion, verdensmål 9 med fokus på industri innovation og infrastruktur og verdensmål 7 med fokus på bæredygtig energi og især energieffektivitet.

På trods af, at Dan-iso primært producerer isoleringselementer, er de altid klar til udvikling i samarbejde med kunder for at finde den optimale løsning. Der er stor klimamæssig gevinst ved at benytte PUR som isolering. Disse klimamæssige fordele ses ved, at skummet holder længe, og man sparer energi i sidste ende, idet man ved en god isolering, mindsker udslippet af energi. Ved at ændre på den kemiske sammensætning af PUR får man derudover produktet PIR. Det er den såkaldte forbedrede udgave af PUR. Dette produkt har en endnu højere isoleringsværdi og brandmodstand. Derfor kan man benytte dette produkt til eksempelvis isolering af huse, skibe, biler og så videre. Der er således bemærkelsesværdige fordele ved at benytte sig af PUR.